Forbidden Games (1952)

ScreenShot007

Forbidden Games (Jeux interdits) er en følsom, men beundringsverdig usentimental barndomsskildring satt til 2. verdenskrig.

5 år gamle Paulette (Brigitte Fossey) er på flukt sammen med foreldrene når tyskerne har satt inn et massivt luftangrep. Hun ser begge foreldrene dø momentant når de treffes av skudd fra fjernt hold. Plutselig er hun overlatt til seg selv. Det eneste hun har, mens hun svirrer rundt i en tett og panisk folkemengde, er sin døde hund som hun bærer kjærlighetsfullt i hendene.

Ute av stand til å forstå hva som foregår, blir den vesle jenta vandrende alene rundt i skogen mens andre mennesker rømmer i dødsangst. Etter hvert avtar bombesmellene, og skuddene høres kun fra fjernt. Nede ved et vann treffer Paulette på den 11 år gamle bondesønnen Michel (Georges Poujouly) som er ute for å hente en ku på avveie fra gården.

ScreenShot008

Han spør hva hun gjør ute i skogen alene. Hun forteller at foreldrene er døde. Og så blir de venner.

Paulette flytter inn på gården med Michel og resten av hans fattige storfamilie, hvor hun sammen med Michel bearbeider sorgen på sin helt egen måte.

Regissør René Clément har åpenbart vært bevisst på hvilken effekt som ligger i konsis historiefortelling på film. Historien er minimalistisk fortalt, i den forstand at alt foregår lineært uten dype sidespor, mens filmteknisk eksperimentering er lagt på hylla (i utgangspunktet skulle dette være en kortfilm). Clément vet hva som er filmens styrke: kontrasten mellom det som foregår i den virkelige verden, og det som foregår mellom Michel og Paulette.

Jeux interdits

Brigitte Fosseys hjerteskjærende ansiktsuttrykk høyner den emosjonelle dimensjonen, men brukes heldigvis for å understreke den grufulle realismen snarere enn å romantisere bildene. Clément tillater aldri å gjøre historien til en søt fabel av en tåreperse, slik han enkelt kunne gjort. Isteden gjør han Jeux interdits til en ufattelig sterk antikrigsfilm, med grep som i ettertid har gitt den fortjent klassikerstatus. Sluttscenen er så god og usentimental vond at man har lyst til å grine.

Filmen finnes på DVD i Criterion Collection.