The Big Heat (1953)

bigheat

The Big Heat åpner med et smell. Den korrupte politimannen Tom Duncan har akkurat satt en pistol mot tinningen og fyrt av.

Lappen han har etterlatt fjernes kaldt og beregnelig av kona når hun få minutter etter oppdager mannen liggende død over kontorpulten. En lapp som ville avslørt en korrupt maktelite i byen som styres av gangsteren Mike Laganas jernhånd. For en kynisk enke derimot; et perfekt middel for pengeutpressing…

Etter å ha gjort førkrigstidens kanskje beste film, M (1931), flyktet den høyt begavede filmskaperen Fritz Lang fra Tyskland etter nazistenes maktovertagelse et par år senere. Turen gikk via Frankrike til USA og Hollywood. Det ble etter hvert mange produksjoner, små og store, og av ymse kvalitet. The Big Heat er kanskje hans mest berømte film noir, og en praktfull sådan.

bigheat2

Lang har regissert en film som er til fingerspissene sjangerbevisst i stil og plottmekanismer, uten på noen måte å være overlesset eller altfor stereotypisk. Lang holder spenningen oppe i et nesten overraskende høyt tempo hvor treffsikker dialog avløses av briljante enkeltscener, noen av dem sjeldent voldelige for å stamme fra 50-tallets Hollywood.

Dessuten får du oppleve en ung og karismatisk Lee Marvin som nådeløs torpedo vs. Glenn Ford som hverdagslig og sympatisk familiemann du vil heie på skal rydde opp i ulumskhetene. Og naturligvis har vi en sexy kvinne i en sentral rolle: Gloria Grahame.

Hva mer trenger vi?