Ballad of a Soldier (1959)

vlcsnap-9393132

Under 2. verdenskrig kjemper den russiske soldaten Alyosha Skvortsov (Vladimir Ivashov) ved fronten. Etter å ha nøytralisert to tyske tankser på egenhånd, blir han belønnet med en tapperhetsmedalje for sin heltemodige innsats på krigsslettene. Men Alyosha ønsker heller å få permisjon, slik at han kan reise hjem og besøke sin mor.

Alyosha får innvilget noen dager fri, og mesteparten av filmen avgrenses til togreisen hjem til den russiske landsbygda, via diverse omveier, der han møter og forelsker seg i en ung kvinne (Zhanna Prokhorenko) underveis på reisen.

Ballad of a Soldier er en vakkert fotografert kjærlighetshistorie, forfattet og regissert av av krigsveteran Grigori Chukhrai. Samtidig er det en film som med poesiens kraft forteller én helts grusomme skjebne i en krig som kostet nesten 30 millioner russiske liv, både soldater og sivile. Man aner at dette er én av mange slike historier. Menneskelige eventyr og romantikk avløses av bitter krigsrealitet i en film med kontrastfylte følelser og stemningsbilder.

vlcsnap-9405454

Grigori Chukhrai gjør dette også til en «skuespillernes film»; da ingenting overdramatiseres, handlingen er kortfattet og enkel, og hvor det er menneskelige skjebner og hverdagshandlinger som skildres. Vladimir Ivashov og Zhanna Prokhorenko utstråler begge en hverdagslig mentalitet som gjør det hele dypt ektefølt og virkelig.

Ballad of a Soldier er en melankolsk, episodisk skildring og hyllest til den unge og tapre soldaten som hadde lite, men ofret alt. Like nøkternt, som nydelig, fortalt.