Knife in the Water (1962)

knife

Knife in the Water (Nóz w wodzie) er en polsk psykologisk thriller fra 1960-tallet hvis handling kun utspilles mellom tre personer på ett sted: ombord i en seilbåt. Hvorfor skal du se den? Jo, fordi det er debutfilmen til Roman Polanski, og fordi den fremdeles er en av hans aller beste. Rett og slett en fantastisk god film.

Filmen er et balansert drama, psykologisk pirrende og med en nerve som gjør det uunngåelig ikke å bli trukket dypt med i handlingen. Det velskrevne manuset og de interessante personlighetene, i kombinasjon med filmens flotte ytre (nydelig foto), gjør filmen nærmest fullkommen. Et i utgangspunktet enkelt plott, blir intrikat og komplekst når personlighetene avdekkes og dramaet når kokepunktet langt ute på vannet.

knifeinthewater

Polanski passer hele tiden på å fange de tre personene i kamera samtidig, og det er både han og skuespillernes fortjeneste at det fungerer så godt som det gjør. De tre skuespillerne har veldig ulik bakgrunn; fra en merritert og erfaren skuespiller i Leon Niemczyk, til filmskoleelev Zygmunt Malanowicz som her gjør sin debut; og til slutt kvinnen i trekløveret, Jolanta Umecka, som slett ikke var noen skuespiller, men som ble oppdaget i et badebasseng basert på utseende som passet med Polanskis rollebeskrivelse. Hun kommer likevel meget godt ut i fra det, selv om Polanski til tider skal ha vært meget oppgitt på settet da Umecka slet med å ta i mot instrukser. Polanski var heller ikke fornøyd med stemmene til de to uerfarne skuespillerne og valgte derfor å legge på ny lyd på de to i etterarbeidet. Stemmen til den unge mannlige hovedrollen tok han like godt selv!

Andrzej (Niemczyk) er en veletablert sportsjournalist med en «ovenfra og ned»-holdning overfor den unge gutten spilt av Malanowicz (vi får ikke noe navn på karakteren). Andrzejs fysiske utrustning og sivile status, med velbetalt jobb og vakker kone, har gjort ham arrogant. Og når en ung, søkende gutt blir med på seiltur ser Andrzej muligheten til å demonstrere sin overlegenhet. Ganske raskt startes et psykologisk spill mellom den erfarne og den uerfarne, med Andrzejs kone fanget i midten som en slags fredsmegler mellom de to partene. Samtidig etableres det tidlig en seksuell spenning mellom hun og den yngre haikeren, og Polanski får frem denne stemningen ypperlig og holder på den hele veien. Det ligger en eksplosivt ladet konfrontasjon i lufta.

knife2

Knife in the Water er et klassisk eksempel på at det er mulig å lage briljant film med svært begrensede midler. Filmen ble også en stor suksess og åpnet portene for Polanski som filmskaper langt utover Polens landegrenser. Ulike problemer før og under innspillingen førte imidlertid til at det ble Polanskis første og siste polske filmproduksjon. Men den store verden var altså klar for å stifte bekjentskap med Roman Polanski, og den store anerkjennelsen kom gjennom Oscar-nominasjon til beste fremmedspråklige film, hvor filmen for øvrig tapte for storslåtte av en viss Fellini.

Det er utrolig nok drøye 45 år siden Knife in the Water ble spilt inn. Likevel er den fortsatt av det absolutt beste som er gjort noen gang innen sjangeren. Har du ikke sett den? Du har en stor opplevelse i vente.