Z (1969)

vlcsnap-4520470

Få filmer har blitt Oscar-nominert både i kategoriene beste film og beste fremmedspråklige film. Den politiske thrilleren Z gjorde imidlertid det i 1969. Costa-Gavras ble også nominert i kategoriene beste regi og manus.

Z er med andre ord en real tungvekter, men samtidig en film som det underlig nok ikke snakkes veldig mye om lenger. Det til tross for at den har holdt seg oppsiktsvekkende godt, også som en upolert spenningsfilm.

Men filmen har en politisk kjerne.

Basert på en bok av eksil-grekeren Vasilis Vasilikos, er Z inspirert av rettssaken som fant sted etter likvideringen av den venstreradikale politikeren Grgoris Lambrakis i 1963. Den greske høyresiden anså Lambrakis som en kommunistisk trussel, i strid med nasjonens pro-amerikanske linje, hvorpå et attentat ble planlagt etter en tale i Thessaloniki i 1963.

vlcsnap-4517623

Costa-Gavras tar for seg hvordan etterforskningen avdekker korrupsjon, koblinger mellom politi og høyreradikale krefter i form av hemmelige organisasjoner. Like fengslende konspiratorisk som Oliver Stones JFK.

Tittelen, bokstaven Z, uttales på gresk zei som betyr «han lever». Et slagord som fikk sterk gjenklang i den unge venstresiden, til det punkt at militærjuntaen sensurerte ordet fra det greske vokabularet etter overtakelsen i 1967. To år etter kom Costa-Gavras’ film, som naturligvis også ble forbudt.

Filmen fortelles med en sjelden kombinasjon av rå kraft og dvelende oppbygning av historiens mange lag, der virkelighet og fiksjon sømløst glir over i hverandre. Filmen er dypt fascinerende, og spennende. Blandingen av fiksjon og fakta kan riktignok være forvirrende, særlig for de av oss som på forhånd ikke sitter med detaljkunnskapen om de faktiske forholdene for hånda. Når begynner og slutter spekulasjonene?

vlcsnap-4519301

Men det spiller ikke så stor rolle. Faktaene kan man grave opp etterpå. Dessuten har historien en åpenbar universell verdi, uten koblinger til den spesifikke hendelsen i Hellas. Faktisk blir det ikke nevnt en eneste gang at vi befinner oss i Hellas (språket er fransk). En liten genistrek. Der og da gir Z meg mest av alt følelsen å se en politisk spenningsfilm, både med en emosjonell og politisk drivkraft, om viktige demokratiske verdier som ytrings- og meningsfrihet med en betent demokratiseringsprosess som ulmende bakteppe. Viktigste: det er spennende, fordi det er sabla godt fortalt – og spilt. Med Yves Montand og min personlige favoritt Jean-Louis Trintignant i ledende roller, kan det jo heller ikke gå galt.

Notér deg med en gang at Z er alfa omega når det kommer til politiske thrillere.