Mon oncle Antoine (1971)

mon_oncle_antoine

Vinteren har lagt seg over en landlig småby i det fransktalende Québec i Canada. Inne pyntes det til jul. Ute kaster barna snøballer på hverandre. Vi er i 50-årene.

Den unge altergutten Benoit (Jacques Gagnon) vokser opp i og rundt butikken til sin tante og onkel Antoine (Jean Duceppe) som er et slags samlingspunkt i den lille byen. Der forelsker han seg i en jevnaldrende jente som familien har tatt under sine vinger, samtidig som han observerer klasseskillene i de voksnes liv, utroskap og andre intriger. At den sprittørste onkelen også fungerer som byens begravelsesbyråagent, gjør hverdagen enda mer fascinerende og skremmende med en samling likkister på loftet.

vlcsnap-1524827

Mon oncle Antoine er en tidsspesifikk oppveksthistorie, litt i samme ånd som Lasse Hallströms Mitt liv som hund. Bare hakket mørkere, og vesentlig bedre. I sentrum er unge Benoit som får observere alle livets aspekter på nært hold. Fra å være en uskyldig snøballkastende gutt blir han i løpet av kort tid vitne til virkelige hendelser og erfaringer som gjør noe med ham, strålende spilt av Jacques Gagnon som blander naturgitt gutteaktig sjarm med presise uttrykk som formidler et bredt register av følelser.

Settingen gir assosiasjoner til landlig hygge som i en fredagsserie på NRK. Med gjentagende folkemusikk i bakgrunn, en historie om jordnære mennesker, lun humor, og familier som samles til jul er historiens ytre ramme påfallende ufarlig.

vlcsnap-1336693

Det er imidlertid mer å hente i Claude Jutras film, ofte betraktet som det ypperste i canadisk filmhistorie. Det underliggende alvoret er der hele tiden, med politiske og historiske referanser, men mest av alt i fortellingen om Benoits oppdagelse av den verden som omgir ham. Jutra tar opp massiv tematikk: kjærlighet, begjær, utroskap, ensomhet, alkoholisme, død, erkjennelse.

Det mest karakteristiske med Mon oncle Antoine: den gjennomført barske realismen og de mørke temaene som skildres gjennom drømmende og romantiske bilder. Dette er Frank Capra møter Federico Fellini møter Ingmar Bergman.

Alt i alt en praktfull liten film tilgjengeliggjort på DVD av Criterion.