Images (1972)

vlcsnap-250177

Et skremmende portrett av indre galskap i en skremmende oversett Robert Altman-film.

Filmen ble møtt med en kald skulder av filmpressen ved lansering i 1972, mens et likegyldig publikum og snever kinodistribusjon bidro til en kommersiell nedtur. Heller ikke i ettertid er Images blant de første filmene som blir trukket frem når Robert Altman skal diskuteres. Ufortjent.

Forfatteren Cathryn (Susannah York) sitter alene i en luksusleilighet mens hun skriver på et eventyr. Hun avbrytes av telefonen som kimer. Det er en venninne. I løpet av telefonsamtalen endrer plutselig venninnens stemme og toneleie til det foruroligende. Den nye stemmen forteller Cathryn at mannen hennes, Hugh (Rene Auberjonois), har en affære.

vlcsnap-258480

Når mannen kommer hjem, konfronterer Cathryn ham med telefonsamtalen. I det neste sekund skifter personen foran henne ansikt: fra Hugh til den avdøde elskeren Rene (Marcel Bozzuffi). Cathryn får sitt første hysteriske anfall.

Jeg fikk tidlig en følelse av Lost Highway: en historie innledet med en bisarr telefonsamtale, fulgt opp med en mørk skildring av et dysfunksjonelt ekteskap fanget i et psykologisk mareritt.

Hugh tar henne med til et avsidesliggende hus på den irske landsbyga, langt unna menneskestøy og forstyrrelser, slik at hun skal komme til seg selv igjen. Men når de stanser bilen på toppen av en ås og kikker ned på boligen, ser hun et speilbilde av seg selv gå inn i boligen.

Galskapen vil ikke ta slutt.

vlcsnap-229720

Images følger i fotsporene til Roman Polanskis Repulsion. En ung kvinne som innhentes av en innestengt smerte; en altoppslukende psykologisk angst som terroriserer innover og omgivelsene til det uutholdelige. Skillet mellom virkelighet og forskrudde hallusinasjoner viskes ut i et mentalt sammenbrudd av uante dimensjoner – og med fatale konsekvenser.

Altman formidler galskapen med klaustrofobiske stemningsbilder, som Polanski, men med litt andre virkemidler. Images er enda mer intens i klipping og musikk, i harmoni med Vilmos Zsigmonds alltid stilsikre fotoarbeid. Inneklemt mellom McCabe & Mrs. Miller og The Long Goodbye, er Images et produkt av Altman/Zsigmond-samarbeid i deres mest vitale epoke.

vlcsnap-175469

At filmen fungerer så bra som den gjør, må naturligvis også tilskrives Susannah York som vår protagonist drevet til vanvidd, en like overbevisende tolkning som Catherine Deneuves i Repulsion. Felles for Altman og Polanski er også fokuset på nettopp karakterskildring og et rendyrket subjektivt perspektiv, fremfor å ty til klassiske skrekkfilmgrep. Images er langt i fra et publikumsfrieri.

Det er for eksempel ikke tilfeldig at alle karakterene i filmen har fornavn som tilsvarer en av de andre skuespillerne. En av mange finurligheter i en forvridd, fengslende og ganske atypisk Robert Altman-film.