Mannen på taket (1976)

vlcsnap-96494

Politimannen Nyman blir funnet brutalt drept etter at en ukjent gjerningsmann har klatret inn gjennom vinduet i et sykehus i Stockholm. Nyman ligger forsvarsløs i senga når gjerningsmannen trekker frem en bajonett og slakter ham så blodspruten står i taket.

Det viser seg i den påfølgende etterforskningen at Nyman har en beryktet fortid innad i politiet. Med tvilsomme metoder og voldelig oppførsel har han opp gjennom årene skaffet seg mange fiender. Under ledelse av den erfarne politimannen Martin Beck (Carl-Gustaf Lindstedt), begynner politiet å grave i arkivene etter mistenkte med motiv for å ta Nyman av dage.

Mannen på taket var den første filmatiseringen av Sjöwall & Wahlöö-bøkene om Martin Beck. Bo Widerbergs film er også av et helt annet ambisjonsnivå enn de samlebåndsproduserte krimfilmene som det siden 90-tallet er spydd ut et dusin av årlig (selv om jeg også liker disse filmene). Mannen på taket er noe mer enn en velkomponert kriminalhistorie støpt inn i et svelgelig 90 minuttersformat for tv.

vlcsnap-95733

Det åpner med drapet, visuelt utført som i en av Dario Argentos 70-tallsfilmer. Men deretter drar Widerberg oss ettertrykkelig ned på jorda, og den neste timen gir et nesten dokumentarisk innblikk i en hverdagslig etterforskning. I den omfattende dialogen blir vi kjent med menneskene bak karakterene, hvor Widerberg ruller opp en seig etterforskningsprosess med stoisk tro på realistisk nærhet til karakterer og miljø.

I skarp kontrast til den grotesk suggerende innledningen som river tak i publikum, gir filmen oss et pusterom ved å dvele ved hverdagslige observasjoner, før det igjen sier pang og du garantert vil sitte på kanten av setet i de siste tre kvarterene. Det vi får servert da er nemlig det beste som noensinne er regissert og klippet av skandinavisk spenning på film.

En stor masse med mennesker, politi, helikopter og en drapsmann fri på takene i sentrum av Stockholm er den storslagne bakgrunnen. Paranoiaen og panikken fanges gjennom sjeldent elegante kamerakjøringer, blandet med direkte, nesten dokumentarisk ærlige bilder på bakkenivå med håndholdt kamera. Den energiske klippingen gjør at man føles til stede i kaoset, selv om perspektivet endres, og situasjonen oppleves fra flere vinkler.

vlcsnap-98013

Actionscenene er like autentisk gjennomført som menneskene og historien, mens vi opplever en regissør med tydelige visjoner i den visuelle formidlingen. Lite virker tilfeldig i hvordan kamera skaper nerve og spenning i de ulike fasene, og hvordan det klippes sammen.

Carl-Gustaf Lindstedt er solid som Martin Beck i Widerbergs versjon, med en sorgtung og dyster personlighet. Jeg er riktignok av den oppfatning at Beck-karakteren ble enda bedre under Gösta Ekman tidlig på 90-tallet. Som i de nyere filmene, hvor Martin Beck spilles av Peter Haber og Mikael Persbrandt stjeler showet som assistenten Gunvald Larsson, er det isteden personene rundt Beck som stikker seg mer interessant frem, kanskje med Håkan Serner i særdeleshet som kollega Einar Rönn (en skuespiller som tok selvmord et par år etter). Sven Wollter og Thomas Hellberg er også fremragende valg.

Mannen på taket er realistisk spenningsfilm av ypperste klasse, og en obligatorisk svensk klassiker.