When Father Was Away on Business (1985)

Vi er i Sarajevo i 1950. Statslederen Josip Broz Tito har for to år siden brutt med Sovjetunionen og Stalin for å kjøre en egen, uavhengig kommunistisk politikk i det som ble kalt «Titos Jugoslavia». De som tidligere hadde lovprist Stalin ble nå opplært til å forakte ham.

Konsekvensen ble et delt Jugoslavia, der «konformistene» – de som hadde støttet den russiske revolusjon og fortsatte å uttrykke pro-russiske holdninger – ble truet til taushet eller sendt av gårde til fangeleire for å revurdere sitt politiske ståsted.

Filmen forteller én historie fra én familie i etterkrigstidens Jugoslavia; om hvordan de blir påvirket av de politiske omveltningene. Det meste fortelles gjennom seks år gamle Maliks barnlige øyne, som egentlig er mest opptatt av å samle sammen nok penger til å kjøpe en fotball. Maliks far, Mesa, er på en av sine mange jobbrelaterte reiser til Zagreb. På vei hjem kommenterer han overfor sin elskerinne, Ankica, en politisk tegneseriestripe som han mener overhodet ikke er morsom og går for langt i å håne Stalin. Ankica er på sin side mest opptatt av at Mesa skal skille seg fra sin kone, noe han ikke vil. Ankica går da til det skritt å fortelle en av kommunistpartiets lokale ledere om Maliks bemerkning. Den politiske lederen viser seg å være Mesas svoger.

Samme dag som Malik skal omskjæres, blir faren hentet og tatt med til en gruve for å drive tvangsarbeid. Malik blir fortalt at faren hans må ut på en ny forretningsreise.

When Father Was Away on Business var Emir Kusturicas første internasjonale filmsuksess. Samtidig som han forteller om historiske og politiske forhold, fra 50-tallets Jugoslavia, som i seg selv er opplysende og interessant – så fanger han en slags genuin menneskelighet i personene. Den barnlige uskyldigheten i Malik er skildret med stor innsikt, framragende tolket av unge Moreno D’E Bartolli. Omstendighetene er tragiske, men Kusturica lar håpet skinne i horisonten. Bak de politiske urolighetene hviler patriotismen og kjærligheten. Og den er sterk.

Filmen er et viktig historisk dokument. Kusturica tegner, så vidt jeg kan forstå, et realistisk og balansert portrett av et viktig kapittel i Balkans historie. Selv om det er et vondt kapittel, er det viktig å ta det med seg. Samtidig tar man seg også i å tenke på at dette ble spilt inn i et multikulturelt Sarajevo som bare noen få år senere nærmest ble lagt i ruiner og titusener av innbyggerne regelrett ble utradert i en langvarig krig utover 90-tallet.

When Father Was Away on Business vant Gullpalmen i Cannes, og ble nominert både til Oscar og Golden Globes for beste utenlandske film.