Toto le héros (1991)

En 80 år gammel mann tenker tilbake på barndommen, oppveksten, livet han fikk – og livet han i bitterhet mener han ble frarøvet.

Sykehuset stod i flammer dagen etter at Thomas kom til verden. I panikken som oppstod, er Thomas overbevist om at han ble forvekslet med en annen nyfødt baby på sykehuset. Mens gutten han ble forvekslet med vokser opp i velstand og rikdom, bor lille Thomas sammen med en enkel arbeiderklassefamilie på andre siden av gata.

En familie som faller sammen etter at faren er omkommet i en flyulykke, og moren ikke klarer å innfinne seg med den nye hverdagen. Slik overlates Thomas og søsknene til seg selv. Sammen med den tilbakestående broren han beskytter, og storesøsteren han beundrer, fortsetter Thomas å vokse inn i et liv han ikke føler seg vel i.

Toto le héros er historien om Thomas’ liv i retrospektiv. Det klippes mellom barndomsminner, livet som voksen, og nåtidens alderdom som er startsted for refleksjonene – der minnene svinger som en pendel mellom bitterhet og drømmende nostalgi. Komedie og tragedie.

Tre forskjellige skuespillere gir ansikt til Thomas i tre faser av livet (spilles av Thomas Godet, Jo De Backer og Michel Bouquet). Historien presenteres ikke-lineært, men tidshoppene – som blander realisme med drømmende surrealisme – flyter umerkelig inn i hverandre på strålende vis.

Historien er bundet sammen av barnlige drømmer, i et voksent sinn. Om en mann ute av stand til å nyte nåtiden, fordi han ikke kan fri seg fra fortiden. Livet er blitt en besettelse som hjemsøker ham.

Skildringen er original, både visuelt og fortellerteknisk. Perspektivene endres og stemningene snus på hodet: fra bittersøt tradisjonell oppvekstskildring, via absurd surrealisme, tragedie og komedie til melankolsk hverdagsrealisme med eksistensialistiske trekk.

Kameraarbeidet er lekent og søkende, og gjør at de ukronologiske sprangene fungerer så bra som de gjør. Regissør Jaco van Dormael har også funnet de rette skuespillerne for å viderebringe en konsis personlighet i tidslinjene. Alle tre skuespillerne er fremragende, og får frem noe i Thomas som gjør at vi virkelig får følelsen av å føle og tro på livsløpet.

Toto le héros er en drømmende fabel om barndommens eventyraktighet, fylt med skarpe observasjoner av europeisk touch. Styrken ligger i det visuelle, i skuespillerne og hvordan Jaco van Dormael lykkes i å blande gåtefull surrealisme, mystikk, menneskelig drama, komedie og spenning til en film som likevel henger følelsesmessig sammen. Rett og slett storartet!