Lenge leve William Finley!

Tidligere denne uka døde William Finley. Skuespilleren med det merksnodige ansiktsuttrykket som er absolutt mest kjent for sine karakteristiske bidrag til en rekke av Brian De Palmas-filmer. Det uttrykksfulle ansiktet og de utstående øynene gjorde ham til et karikert vesen som skapt for snåle birollekarakterer, og det skulle også bli hans nokså begrensede bane i Hollywood.

William Finley skulle gjennom hele karrieren bli uløselig knyttet til Brian De Palma, og spilte i hele åtte av mesterens filmer i tillegg til å låne bort stemmen til Dressed to Kill. Fra å være gjøre eksperimentelle lavbudsjettsfilmer for De Palma i felles studietid, huskes Finley klart best for de litt senere rollene som den uberegnelige kirurgen Emil Breton i den fantastiske thrilleren Sisters og ikke minst vil han bli husket for sitt ikoniske og eksentriske portrett av Winslow/The Phantom i hovedrollen av Phantom of the Paradise – begge regissert av Brian De Palma i sin store gjennombruddsperiode. William Finleys siste film skulle bli en liten opptreden i The Black Dahlia, også den regissert av Brian De Palma. Han ble 69 år gammel.

Her er William Finleys karriere oppsummert gjennom bilder fra åtte Brian De Palma-filmer:

Woton’s Wake (1962)Murder à la Mod (1968)

The Wedding Party (1969) (legg merke til Robert De Niro til høyre)Dionysus (1970)

Sisters (1973)

Phantom of the Paradise (1974)

The Fury (1978)

The Black Dahlia (2006)