Cannes 2012 sett utenfra

I likhet med de fleste andre, skal heller ikke jeg til Cannes. Men det forhindrer meg ikke i å bli fryktelig engasjert over offentliggjøringen av Cannes-titlene. Hvert år syder det tross alt av spennende nye produksjoner som verden for første gang får stifte bekjentskap med fra den franske kystbyen, både fra veletablerte og uoppdagede filmskapere, og det er en særegen spenning knyttet til oppdagelsen av disse filmene – også sett fra utsiden. Det er alltid knyttet en spenning til det å oppleve alt av buzz og omtaler som kommer tikkende inn til de titlene jeg har siklet etter å se i lang tid.

I år er det for meg to filmer som virkelig stikker seg ut fra mengden i hovedprogrammet: Cosmopolis av David Cronenberg, og Amour av Michael Haneke. Rett og slett fordi det er nye verk fra to av mine favorittutøvere i filmverden, og hvor begge de aktuelle filmene virker å være skreddersydd både Cronenberg og Hanekes nokså ulike særegenheter og kvaliteter som regissører. Videre er det spennende at hovedprogrammet krydres med nye filmer fra folk som Thomas Vinterberg, Ulrich Seidl, Leos Carax, Walter Salles, Jacques Audiard, Andrew Dominik og en hel haug andre bra navn.

Utover å se de opplagte Gullpalme-kandidatene i hovedprogrammet, ville jeg også elsket å være i Cannes for å ha muligheten til å se den trolige kalkunaktige 3D-vampyrfilmen til Dario Argento som midnattsvisning utenfor konkurranse, sammen med en ny produksjon fra hyperproduktive Takashi Miike. Et mer opplagt høydepunkt ville dog vært å få se Me and You av Bernardo Bertolucci, den italienske legendens første film siden mesterverket The Dreamers i 2003, og kanskje fordi jeg foreløpig vet så lite om den, merker jeg at ingenting annet i Cannes-programmet for øyeblikket oppleves som mer pirrende.

Det måtte i såfall ha vært å se min ultimate favorittfilm, Sergio Leones Once Upon a Time in America, som relanseres i Cannes i en splitter ny redux-utgave tillagt nye 40 minutter. Jeg har knapt ord for hvor mye jeg gleder meg til se den versjonen!