Valerie and Her Week of Wonders (1970)

Et godtstykke utenfor allfarvei, men helt klart obligatorisk: dypt særegen tsjekkisk «coming of age»-surrealisme i Valerie and Her Week of Wonders (Valerie a týden divu).

I en eventyraktig innpakning, tar filmen form som en seksuelt ladet drøm. Handlingen spriker i flere retninger, men alt handler om unge Valerie (Jaroslava Schallerová). En cirka fjorten år gammel jente på vei inn i puberteten, som plutselig ser verden og menneskene rundt seg med nye øyne; de er ikke alle hva de utgir seg for å være, med skiftende personligheter og agendaer.

Handlingen involverer en religiøs streng bestemor, en vampyraktig skikkelse som stadig skifter utseende, en prest som tilnærmer henne seksuelt (og som kanskje er hennes far?), en bror som kanskje ikke er hennes bror (?), magiske øredobber som skal beskytte henne mot voksenlivets begjær, osv. Alt er uklart, for oss og for Valerie. Det er ingen entydig historie, kun ulike episoder som kommer ut av en tvetydig sensuell stemning. Sterk fargebruk understreker en konstant drømmende atmosfære med masse symbolikk.

Dette er visuell kunst, og lite annet. Det er sjeldent nydelige komposisjoner, følsomme bilder som er siklende vakkert fotografert i et suggerende bildespråk. Kamera lusker gjerne bak nøkkelhull og busker, og setter en voyeruistisk tone til bildene. Unge Schallerova utstråler også en farlig artistisk skjønnhet, velegnet for dvelende og poetisk cinematografi.

At filmen, fordi den ikke har en tydelig historie å fortelle, i perioder oppleves som småkjedelig, blir nesten irrelevant. Før man rekker å la tankene vandre andre steder, innhentes man av den uimotståelige visuelle sprengkraften i Jaromil Jires’ bildemagi.

Man kan se Valerie and Her Week of Wonders på flere måter. Som en fabel, et eventyr, gotisk skrekk, allegori, psykologisk drama eller en oppvekstfilm om en ung jente som oppdager kraften i egen seksualitet og omgivelsenes resonans. Filmen er en elegant blanding av ulike sjangere, og kan nytes som du selv velger det. Især for deg med et velutviklet sanseapparat.